STX
French School Saint-Exupéry

MO

Mandataire

Associé

Surface

Budget

Mission

Procédure

Livraison

Localisation

AEFE - Ministère des Affaires Étrangères

Flint

ARGOLA ARQUITECTOS

4 100m² SHON + 10 000m² d'espaces extérieurs

5 070 000 € HT

BASE + EXE

Concours (Loi MOP)

2013

Madrid - ES

Groupe scolaire Saint-Exupéry - Madrid

In the area of La Moraleja, in the North of Madrid, Saint Exupéry School is an extension of the French Lycée situated in a building with a facade of brick, too small to accommodate the growing demand for registrations.

The project consists of the rehabilitation of the existing building (infant education), the construction of a new building (primary education on ground floor, secondary education on first floor, and collective activities) and the remodeling of the exterior spaces (sports fields, recreation yards, entrance and parking areas).

In response to the continental climate, a new two-storeys volume, which contains classrooms, is organized on an axis East/West around four patios that allow natural illumination and ventilation, creating a multitude of visual connections.

The façades alternate colored opaque glass modules and transparent glass. This colored volume makes a gesture of approach to the existing building by an overhang that covers the area of the entrance.

A second one-storey volume is created perpendicularly to the main volume on an axis North-South. It includes collective activities as the dining room and the library. As wink to the existing building, the facades and the roof are lined with brick, with some strategically placed large windows.

STX-06_324x486

GROUPE SCOLAIRE SAINT-EXUPÉRY - MADRID

In the area of La Moraleja, in the North of Madrid, Saint Exupéry School is an extension of the French Lycée situated in a building with a facade of brick, too small to accommodate the growing demand for registrations.

The project consists of the rehabilitation of the existing building (infant education), the construction of a new building (primary education on ground floor, secondary education on first floor, and collective activities) and the remodeling of the exterior spaces (sports fields, recreation yards, entrance and parking areas).

In response to the continental climate, a new two-storeys volume, which contains classrooms, is organized on an axis East/West around four patios that allow natural illumination and ventilation, creating a multitude of visual connections.

The façades alternate colored opaque glass modules and transparent glass. This colored volume makes a gesture of approach to the existing building by an overhang that covers the area of the entrance.

A second one-storey volume is created perpendicularly to the main volume on an axis North-South. It includes collective activities as the dining room and the library. As wink to the existing building, the facades and the roof are lined with brick, with some strategically placed large windows.

Il s’établit sur un seul niveau, avec une toiture en pente s’élevant vers les pignons

Ses façades sont habillées de briques, en référence au traitement du bâtiment d’origine, et s’animent de zones traitées en moucharabieh ainsi que d’ouvertures largement vitrées.

STX-02_648x486
STX-08_324x243
STX-11_324x243
STX-05_648x243
STX-00_648x243
STX-09_324x243
STX-12_648x486
STX-08_324x243
STX-07_648x486

MO : AEFE - Ministère des Affaires Étrangères

Mandataire : Flint

Associé : ARGOLA ARQUITECTOS

Surface : 4 100m² SHON + 10 000m² d'espaces extérieurs

Budget : 5 070 000 € HT

Mission : BASE + EXE

Procédure : Concours (Loi MOP)

Livraison : 2013

Localisation : Madrid - ES

Categories