PAU
35 logements à Pau

Maître d'Ouvrage

Architecte mandataire

Architecte associé

BET 

Surface

Montant des travaux

Procédure

Mission

Livraison

Localisation

Photographe

Béarnaise Habitat

Flint

ACTA

BEC - Cetra - Helioprojet - ACE

2 400 m² SP

3 590 390 € HT

Marché négocié

Base + EXE

2017

Pau - FR

Franck Brouillet

35 dwellings - PAU

In the heart of a residential urban district, the site offers surprises: the remarkable trees that inhabit it, the traditional pebble wall, the ironwork gate and the Villa du Midi at the entrance.

Inspired by the development of these assets, and responding to the constraints of the site, the concept of urban integration is affirmed with finesse and accuracy. Stretched in length at the centre of the plot, the site is turned into «V» in order to develop the maximum of linear in the South and the West.

This favourable orientation offers views of the city center from the apartments, over the Pyrenees in the distance, avoiding the building bar 15 storey high. The compact volume rises from 6 to 8 levels in order to accompany an urban transition.

The building is somehow waving among the trees. The light and curved balconies give the residence a supple and soothing image, which opposes it to the roughness of the neighbouring bar.

Particular attention was paid to the comfort and functionality of the accommodation, promoting privacy and brightness.

On the facade, a vertical white aluminium lattice has a variable rhythm depending on the orientation and uses: dense cladding to the north or as a sun screen in front of the glazed windows of the southern balconies.

Maître d'Ouvrage : Béarnaise Habitat

Architecte mandataire : Flint

Architecte associé : ACTA

BET  : BEC - Cetra - Helioprojet - ACE

Surface : 2 400 m² SP

Montant des travaux : 3 590 390 € HT

Procédure : Marché négocié

Mission : Base + EXE

Livraison : 2017

Localisation : Pau - FR

Photographe : Franck Brouillet

Villa du Midi - 35 logements collectifs - PAU

In the heart of a residential urban district, the site offers surprises: the remarkable trees that inhabit it, the traditional pebble wall, the ironwork gate and the Villa du Midi at the entrance.

Inspired by the development of these assets, and responding to the constraints of the site, the concept of urban integration is affirmed with finesse and accuracy. Stretched in length at the centre of the plot, the site is turned into «V» in order to develop the maximum of linear in the South and the West.

This favourable orientation offers views of the city center from the apartments, over the Pyrenees in the distance, avoiding the building bar 15 storey high. The compact volume rises from 6 to 8 levels in order to accompany an urban transition.

The building is somehow waving among the trees. The light and curved balconies give the residence a supple and soothing image, which opposes it to the roughness of the neighbouring bar.

Particular attention was paid to the comfort and functionality of the accommodation, promoting privacy and brightness.

On the facade, a vertical white aluminium lattice has a variable rhythm depending on the orientation and uses: dense cladding to the north or as a sun screen in front of the glazed windows of the southern balconies.

Categories