MAR
40 logements à Montpellier

Maître d'ouvrage

Architecte mandataire

BET 

Surface

Montant des travaux

Procédure

Mission

Calendrier

Localisation

Vinci Immobilier

Flint

Sotec Ingenierie

3 124 m² SHON

4 580 000 € HT

Lauréat sur consultation en mai 2010

Base + BBC

Livré en février 2013

Montpellier - FR

ZAC Marianne - 40 logements collectifs  - MONTPELLIER

These dwellings have a brilliant setting, right in the heart of Montpellier new district, in the south of France, a few miles away from the Mediterranean sea. Located in between the central park of this area and the river, 6 floors accommodate 40 apartments, with privative parking on a half-buried storey.

The 2 blocks are made of four elements given by urban rules: base, hourglass figure, main body and attic. The apartments benefit from a beautiful panoramic view, optimal luminosity, double orientation and large exterior spaces which extend living space.

While the inner facade is of whiteness, the outer facade is clad with wooden slats, made in larch from Russia, with changing gaps according to exposure and uses. This skin allows some privacy and as Montpellier is a very sunny place all along the year, each one as the possibility to deal with the sun or some shadow, depending from the hour of the day or the exposure.

The project is designed to be very efficient in environmental terms. The heat comes from the city heat net. On the roof, solar panels provide hot water.

As a matter of fact, the apartments have been sold in a very short period of time, and the new owners say it to be a very quiet and pleasant place to be in town.

Maître d'ouvrage : Vinci Immobilier

Architecte mandataire : Flint

BET TCE : Sotec Ingenierie

Surface : 3 124 m² SHON

Montant des travaux : 4 580 000 € HT

Procédure : Lauréat sur consultation en mai 2010

Mission : Base + BBC

Calendrier : Livré en février 2013

Localisation : Montpellier - FR

ZAC Marianne - 40 logements collectifs  - MONTPELLIER

These dwellings have a brilliant setting, right in the heart of Montpellier new district, in the south of France, a few miles away from the Mediterranean sea. Located in between the central park of this area and the river, 6 floors accommodate 40 apartments, with privative parking on a half-buried storey.

The 2 blocks are made of four elements given by urban rules: base, hourglass figure, main body and attic. The apartments benefit from a beautiful panoramic view, optimal luminosity, double orientation and large exterior spaces which extend living space.

While the inner facade is of whiteness, the outer facade is clad with wooden slats, made in larch from Russia, with changing gaps according to exposure and uses. This skin allows some privacy and as Montpellier is a very sunny place all along the year, each one as the possibility to deal with the sun or some shadow, depending from the hour of the day or the exposure.

The project is designed to be very efficient in environmental terms. The heat comes from the city heat net. On the roof, solar panels provide hot water.

As a matter of fact, the apartments have been sold in a very short period of time, and the new owners say it to be a very quiet and pleasant place to be in town.

Categories