BXA
Extension of the École des Beaux-Arts

Maître d'ouvrage

Architecte

BET

Surface

Montant des travaux

Procédure

Mission

Calendrier

Localisation

Ville de Bordeaux

Flint

Eccta

1 200 m² SHON

1 200 000 € HT

Marché négocié (loi MOP) en décembre 2000

Base + OPC + EXE partielle serrurerie

Livré en novembre 2004

Bordeaux - FR

Annexe de l'École des Beaux-Arts - Réhabilitation de l'annexe, ateliers, salles de travail, café, pour les élèves de 4ème et 5ème année - Bordeaux

In Bordeaux’s historical Sainte-Croix district, opposite the Romanesque church of the same name, Flint was asked to extend the annex of the École des Beaux-Arts and came up with a hybrid project in which opposition and reciprocity are the name of the game. They grafted a similarly sized parallelepiped onto the elegantly disciplined 19th century stone edifice, slipping a slender open passageway between the pre-existing building and its translucent alter ego.

This slim strip of open space serves to underscore the architectural idiom of the original and its doppelganger,resisting fusion and juxtaposing the buildings in a spirit of outspoken contrast. All along the strip, the body of one building is linked to its neighbour by a network of open-air duckboard passageways or elevated footbridges. In the 19th century building, the interior space has been decompartmentalized, freeing up vast open spaces accessed through a series of external corridors and a magnificent internal horseshoe staircase. The interior décor is intentionally restrained and retains or restores the original features and materials used with the utmost fidelity.

The extension to the annex accommodates double-oriented studios over four floors. Its west-facing facade opens generously onto the city beyond and is equipped with a double skin which may be adjusted to filter the sunlight, while still providing the natural light necessary for the budding artists at work within. The interior curtain wall alternates glazed sections with opaque panels coated in red lacquer and is fitted with a screen of pivoting polycarbonate shutters which may be positioned from inside the building. The area to the rear of the studios is amply glazed and broadens out into a series of deep balconies overlooking an inner courtyard created during the demolition phase of the project. It is used to host exhibitions, film projections and the terrace of the school’s Café Pompier situated on the ground floor of the renovated edifice, which along with the vibrant red featuring as a leitmotif throughout, is a reminder of the fire station once housed within the building’s walls.

Maître d'ouvrage : Ville de Bordeaux

Architecte : Flint

BET : Eccta

Surface : 1 200 m² SHON

Montant des travaux : 1 200 000 € HT

Procédure : Marché négocié (loi MOP) en décembre 2000

Mission : Base + OPC + EXE partielle serrurerie

Calendrier : Livré en novembre 2004

Localisation : Bordeaux - FR

Annexe de l'École des Beaux-Arts - Réhabilitation de l'annexe, ateliers, salles de travail, café, pour les élèves de 4ème et 5ème année - Bordeaux

In Bordeaux’s historical Sainte-Croix district, opposite the Romanesque church of the same name, Flint was asked to extend the annex of the École des Beaux-Arts and came up with a hybrid project in which opposition and reciprocity are the name of the game. They grafted a similarly sized parallelepiped onto the elegantly disciplined 19th century stone edifice, slipping a slender open passageway between the pre-existing building and its translucent alter ego.

This slim strip of open space serves to underscore the architectural idiom of the original and its doppelganger,resisting fusion and juxtaposing the buildings in a spirit of outspoken contrast. All along the strip, the body of one building is linked to its neighbour by a network of open-air duckboard passageways or elevated footbridges. In the 19th century building, the interior space has been decompartmentalized, freeing up vast open spaces accessed through a series of external corridors and a magnificent internal horseshoe staircase. The interior décor is intentionally restrained and retains or restores the original features and materials used with the utmost fidelity.

The extension to the annex accommodates double-oriented studios over four floors. Its west-facing facade opens generously onto the city beyond and is equipped with a double skin which may be adjusted to filter the sunlight, while still providing the natural light necessary for the budding artists at work within. The interior curtain wall alternates glazed sections with opaque panels coated in red lacquer and is fitted with a screen of pivoting polycarbonate shutters which may be positioned from inside the building. The area to the rear of the studios is amply glazed and broadens out into a series of deep balconies overlooking an inner courtyard created during the demolition phase of the project. It is used to host exhibitions, film projections and the terrace of the school’s Café Pompier situated on the ground floor of the renovated edifice, which along with the vibrant red featuring as a leitmotif throughout, is a reminder of the fire station once housed within the building’s walls.

Categories